„Магията на подреждането“ (М. Кондо)

Обикновено не чета подобен тип „self help“ литература, но „Магията на подреждането“ на Мари Кондо ми беше препоръчана горещо и реших все пак да ѝ дам шанс.

Книгата е интересна смесица от автобиографични елементи, съвети за почистване и подреждане, както и философски разсъждения.  Макар и да е подчертано насочена към дамите и  на моменти някои идеи да се повтаряха (според мен) няколко пъти повече от нужното, то книгата като цяло е много приятна за четене и дава идеи и информация, за които аз лично не бих се сетила сама. Цялостното усещане на книгата беше много оптимистично и „светло“ и лично аз я препоръчвам на хора, които не се чувстват съвсем добре в кожата си и в живота си и търсят нещо, което да им помогне да променят заобикалящата ги среда и нагласата си .

Философия на подреждането „KonMari“ се базира около идеята, че за да внесе ред в дома си човек  трябва първо да се освободи от всички вещи, които не му доставят радост и удоволствие, и после да подреди всичко останало спрямо нуждите си.  Премахването на всички тези ненужни дреболийки освобождава пространство не само в дома, но и в ума и подпомага креативността и и способността да се взимат решения.  Човек, който се е „тренирал“ да взима решения кои вещи да задържи, добива увереност в умението си да преценява правилно и да приоритизира – нещо, което е ценно не само при подреждането 😉 .

Не гарантирам, че „Магията на подреждането“ е точно това, което е нужно на вас  – Мари Кондо е японка до мозъка на костите си и много от нейните виждания (особено за чувствата на предметите) и примери звучат меко казано странно в нашата действителност.  Ако човек е склонен да подминава подобни епизоди с усмивка обаче, то книгата може да бъде много приятна и да му помогне да промени (и подобри) отношението си към вещите и дома си.

Интересна подробност за книгата е, че Мари Кондо я издава след като печели конкурс на японско списание за „Книга, която ще се обожава десет години“ – без предишен писателски опит и книги зад гърба си, но спечелвайки журито със своето излъчване и идеи.  Следва упорита работа по книгата с помощта на екипа, както и масивна маркетинг кампания, която помага на книгата да се изстреля до челните позиции в Япония и света.

 

 Оценка: 3.5/5

Издателство: Бард (http://www.bard.bg/book/?id=2061)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s