„Моята история“ (М. Обама)

Без предисловие: „Моята история“ на Мишел Обама е прекрасна, една от най-интересните автобиографии, които съм чела напоследък.

Голямото постшжение на книгата е, че въпреки че всички знаем кои са семество Обама, сюжетът успява да изненада и да даде един задълбочен поглед върху пътя, който Мишел е трябвало да извърви, за да се окаже известна като жената до „лидера на свободния свят“.

Изключително интересно ми беше да прочета за израстването на Мишел в южните квартали на Чикаго във време, когато по-богатите хора масово избират да се изнесат оттам и тя описва от първа ръка на този процес, както и въздействитето, което има върху цялата (останала) общност. Самата тя (както знаем) успява да преодолее ограниченията на средата и отиде в университет, да стане адвокат и впоследствие – първа дама на САЩ. За разлика от много други значими личности Мишел открито признава, че заслугата за успехите ѝ не е само нейна, а и на обстоятелствата и най-вече на конкретна намеса на майка ѝ във втори клас (оставям ви сами да прочетете каква 😉 ), която пък после ще вдъхнови много от работата й с деца.

В книгата си Обама е много откровена – разказва за проблемите в брака, за трудностите при зачеването на децата им, впоследствие и на отглеждането им, когато баща им е повече на работа, отколкото вкъщи, за непоисканата публичност. От „Моята история“ разбираме и че тя като цяло е била против Барак да става политик – не защото не е вярвала, че ще бъде добър такъв, а заради всички жертви, които трябва да направи цялото семейство.

Книгата на съпругата на първия цветнокож президент на Щатите няма как да не засегне и въпроса за расизма в съвременна Америка. Колкото ми беше любопитно да надникна в този непознат за мен свят, толкова интересно ми беше да видя и немалко паралели със собствения ми живот. Ще дам пример с този, който намерих между моето и нейното преживяване в колежа. Тя разказва как като са малцинство, цветнокожите студенти често прекарват много повече време заедно, защото сред масата се чувстват не на място и това сякаш задълбочава вече съществуващото деление и усещане за „другост“. По сходен начин и повечето българи (и чужденци като цяло) често поддържаха много близки връзки с други чужденци- за моите четири години като студент в Обединеното кралство така и не живях с англичани и макар да имам много приятели от различни култури, много малко от наистина близките ми бяха местни. Майка ми даже се смееше, че въпреки върволицата чуждестранни гости за ваканциите за толкова години нито един не е бил англичанин (за сметка на това имаше удоволствието да се запознае с хора от Сингапур, Япония, Пакистан, Литва…).

В заключение: книгата на Мишел Обама ме впечатли дълбоко. Очаквах да ми е интересно, не очаквах да открия толкова близки теми с една жена от друг континент, поколение, раса и най-вече – обществено положение. Препоръчвам горещо и ще се радвам да прочета къде и други хора намират „общ език“ с тази впечатляваща личност.

П.П. Единствено не харесвам превода на заглавието – английското „Becoming“, което е избрала Мишел, е значително по-подходящо.  Тук самата тя обяснява пред Опра Уинфри защо е избрала точно тази дума като заглавие на книгата си.  От английски „becoming“ се превежда най-точно като „превръщане“ и за Мишел носи елемент на развитие, на процес, а не на довършено действие.  Частите на книгата са озаглавени точно така – „Becoming Me“, „Becoming Us“, „Becoming More“ – превръщането в личност, после в двойка и накрая в нещо повече.  Осъзнавам, че „Превръщане“ никак не звучи добре на български, но пък „Моята история“ е толкова обикновено заглавие за книгата на една необикновена жена…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s