Любимите книги на Андрей (част I – 1 г. 4 м.)

Заради глобалната епидемия от Covid-19 прекарваме много време затворени вкъщи с малко дете и реших, че е подходящ момент да ви разкажа за любимите книги на Андрей. Той е на година и четири месеца и ще забележите, че списъкът е съставен почти изцяло от „интерактивни“ книги – за момента по-скоро не проявява интерес да му се чете в класическия смисъл на думата – няма търпение да изслуша цяла приказка, но в същото време изключително много обича книгите и намира свои начини да се забавлява с тях. Ето и кратък списък с неговите любими типове книги, конкретните заглавия, които имаме, и информация откъде са купени (когато имам такава).

  • Книги с „изненади“ – от един батко на пет наследихме книжка за медената питка, в която героите се вадят от страниците – превърна се в голям фаворит и работим по запълването на поредицата на издателство „Фют“. В момента хитът у нас е „Трите прасенца“, където фигурките имат и стойки, и могат да стоят изправени, което ги прави прекрасни за разиграване на всякакви сценки. За съжаление не намирам онлайн книжарница, където нашият вариант да е наличен, но е ето това: https://www.ozone.bg/product/prikazka-s-igri-trite-prasentsa-s-obemni-figurki/


  • Книги със звуци – идеята им е детето да „помага“ за разказването на историята като осигури звуковите ефекти и засега това е голямо забавление.Това са и книжките, които харесва да „чете“ и сам – пуска си звуците и ги имитира. Благодарение на тези си занимания вече знае как правят много животни, включително любимите му тюлени и пуйка. За съжаление все не мога да го снимам, но имитацията му на тюлен е просто шедьовър!
  • Книги с пъзели – нашите са „Пожарникарят Сам“ и „Стопанският двор“ – тези две съкровища намерих съвсем случайно в Лидъл и ги препоръчвам горещо – пъзелите са лесни и с нарисувана отдолу картинка, историите са елементарни, а илюстрациите – приятни. Единствената ми забележка е, че лесно се разлепят – макар че трябва да призная, че Андрей доста усилено ги експлоатира и може и това да е причината 😉
  • Картинен речник – от този „артикул“ имаме няколко – някои са от Лидъл, други от Джъмбо, трети подарък – но всички се радват на интерес и всъщност са първите книги, които привлякоха вниманието на детето. В началото само сочеше предметите, после се научи да ги открива, сега се опитва и да ги назове, след което може би този тип книжки ще преминат в графата „надраснати“, нищо, че „по етикет“ са за над 2 г.
  • поредицата за костенурчето Франклин – не знам какво отключи любовта към Франклин, защото няма нищо общо с книгите, които по принцип харесва, но е факт – „Франклин и най-добрият му приятел“ е толкова четена, че абсолютно всяка страница е лепена. Даже има търпение да стигнем до трета страница като се опитаме да четем текста! Подарък ни е от една млада госпожица, може би там се крие тайната 🙂 Веднъж открили магията на Франклин свалихме от тавана и книгите за героя от детството на брат ми и вече имаме поставено началото на колекция за Франклин.
  • поредицата за мечока Падингтън – тук възхищение предизвиква стила на илюстрациите и бройката книги – купихме цял комплект от Англия при едно посещение и се оказаха много добро попадение – шарени, достатъчно малки, за да влизат в детски ръчички, а и Падингтън е много симпатичен!
  • Книга – пиано – нашата е „My Piano Book: First Nursery Rhymes“, купихме я от Fox Book Cafe (https://www.facebook.com/foxbookcafe/ ) , където предлагат няколко варианта на такъв тип книги – от по-леснички с по-малко клавиши до такива с класически произведения. Анди още е прекалено малък да разбере как може да изсвири мелодията, но пък много се забавлява да „композира“ сам и да разглежда картинките. За сметка на това аз упражнявам успешно мелодийките и наистина ми е интересно, така че подозирам, че книжката ще продължи да бъде актуална още дълго.

С Андрей много ще се радваме да получим още идеи за попълнения на нашата библиотека, така че давайте – кои са любимите ви детски книжки? 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s