„Sapiens: кратка история на човечеството“ (Ю. Н. Харари)

Няколко души ми препоръчаха книгата и в крайна сметка реших да дам шанс на даващата доста сериозна заявка „Sapiens: кратка история на човечеството“ на Ювал Ноа Харари. Учудващо за мен авторът успява да отовори на очакванията, породени от заглавието, и в по-малко от 400 стр. да ни „разходи“ из историята на нашия вид.

Най-интересното за мен е, че Харари успява да погледне нещата сякаш отстрани, да ги представи в перспектива и да ни помогне да видим различни гледни точки по проблеми, за които сме свикнали да четем само от нашата – на homo sapiens (в превод – „мъдър човек“). Книгата започва с няколко уточнения – че ние не сме единствените хора, съществували на планетата някога, но сме единствените, обитаващи я днес. Един по един сме унищожили останалите си „братя“ (homo erectus,homo habilis, homo rudolfensis и т.н.) и сме се превърнали с най-успешния (човешки) вид – защо, как и кога са въпроси, чиито отговори авторът се опитва да намери и обясни. Голямо предимство на „Sapiens“ е, че научните изследвания и факти, на които се опират теориите на Харари. Така читателят може от една страна да провери достоверността на твърденията, но и да задълбае ако някоя сфера го заинтригува повече от отделеното ѝ в книгата време.

„Историята се пише от победителите“ гласи една крилата фраза (за чийто произход намерих противоречеиви данни и затова ще я оставя без автор) – е, „Sapiens“ се опитва да даде глас и на победените, да ни накара да видим и собствените си грешки и начина, по който сме повлияли на планетата – от една страна на природата, от друга на различните култури, които до голяма степен вече са „претопени“ от еврпейските ценности – чрез империализма и влиянието на капитализма. Като човек, занимавал се дълги години с дебати, високо оцених колко различни и на пръв поглед противоречащи си гледни точки успява да представи авторът и то без да налага своето виждане като единственото правилно. Подобен подход поне мен успява да накара да се замисля повече, защото не събужда инстинктивната реакция да защитиш нещото, в което вярваш, ако то бъде нападнато агресивно и категорично. Поради това обаче книгата се чете бавно и отнема време да се възприеме пълно – много често я оставях настрана, за да прочета допълнителна информация за конкретни събития или култури, или пък за да осмисля прочетеното и да мога да продължа напред. Определено не е леко и неангажиращо четиво, но пък на мен точно затова ми допада 🙂 .

С нетърпение чакам да пристигнат и другите книги на автора, които си поръчах (и да ми остане време за тях!), а междувременно и на вас препоръчвам горещо „Sapiens“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s