„Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup“ (J. Carreyrou)

„Bad blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup“ на Джон Кариру реших да прочета след като се появи в списъка с препоръки на Бил Гейтс 🙂 .Книгата проследява „живота“ на компанията Теранос и разследването, което ги изобличава като една от най-големите бизнес измами в близките години. Ето тук можете да прочетете ревюто на самия Гейтс, което ме запали – https://www.gatesnotes.com/Books/Bad-Blood .

Накратко, ако не сте попадали на новините за „Теранос“ – основана от Елизабет Холмс, когато тя е само на 19 г., компанията цели да направи революция в кръвните изследвания и здравеопазването като цяло. Идеята е в домашни условия и чрез само една капка кръв, проивеждани от Теранос устройства да следят редица показатели, които в момента изискват сложни лабораторни изледвания. Показателите би трябвало да се изпращат директно на личните лекари и по този начин те да следят (превантивно) здравето и лечението на пациентите си. Самата Холмс следва в Станфорд, откъдето обаче се отказва, за да преследва мечтата си. Обещаващата концепция и умението ѝ да увлича хората със себе си ѝ помагат да събере чудесен екип зад гърба си, което пък бързо привлича големи инвеститори, които чакат да намерят новите Фейсбук и Гугъл.

Oпределяна като следващия Стийв Джобс, Елизабет става най-младата милиардерка в света … преди технологията на Теранос да се докаже неработеща и лъжлива. Авторът на „Bad Blood“ – Джон Кариру, е журналистът, който прави шокиращото разкритие и който изобличава схемата. Той увлекателно и подробно ни води през историята на компанията и собственото си разследване. Разкази на бивши служители, учени и лекари показват по какъв начин харизматичната млада жена успява да заблуди едни от най-големите и известни инвеститори, да събере (и излъже) влиятелен и опитен борд на директорите и с години да поддържа илюзията, че всичко е наред (до степен да се стигне до договорка с американската армия) . Книгата представя и един „вътрешен“ поглед над начина, по който се раждат и подкрепят технологичните гиганти в Силициевата долина, и разкрива защо процесът всъщност е крайно непригоден за компании, изискващи конкретно задълбочено познание, каквото е необходимо например за кръвни тестове. Покрай всичко останало читателят научава и интересни неща за лабораториите, лабораторните изследвания и трудностите, пред които са изправени учените.

Освен всичко това читателят се запозвана отблизо и с методологията и изпълението на едно такова мащабно експозе – през непотвърдените подозрения, търсенето на източници и основание за „задълбаване“, та до легалните битки и сплашванията, които следват, когато се разчува, че има подобно журналистическо изследване.

Изключителна книга, горещо (ГОРЕЩО) препоръчвам, надявам се скоро да се радваме и на български превод, защото си заслужава.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s