(Книжка) Адаптация за тръгване на ясла/детска градина

Този септември на Андрей му предстои да прекрачи прага на детската ясла за първи път и за да се подготвим се обърнах към верния си спътник – книгите. Купих една за мен – „Адаптация в детската градина”, и няколко книжки и тематични комплекта карти за Анди – „Франклин тръгва на училище“ , „Горската детска градина“, „Играя и уча в детската градина“ …и се захванахме за „работа“.

Реших да започна със себе си (защото си признавам, че и на мен ще ми е трудно да го „пусна“), така че първо прочетох „Адаптация в детската градина“ на Цветелина Зидарова (https://ciela.com/adaptatsiyata-v-detskata-gradina.html). Книгата се оказа чудесно попадение и горещо я препоръчвам.

Авторката е може би най-подходящият човек, който да се изказва по темата с проблемната адаптация, тъй като работи като психолог в държавна ДГ, а също така е сред основателите на адаптационна занималня „Фукльовци“. Самата книга е на пръв поглед кратичка, но всъщност засяга доста неща от създаването на и взаимоотношенията в едно семейство (още отпреди появата на детето), ролите в него и начинът, по който всичко това влияе на тръването на ясла/градина.

Някои от упражненията, споменати в книгата, се оказа, че вече правим – например да си казваме „чао“ спокойно, а не да излизаме от стаята, докато се е заиграл и няма да забележи. В настоящата ситуация е малко трудно да намерим поводи, защото баща му работи от вкъщи, а аз съм практически нон-стоп с малкия, но все пак си изобретихме раздели – когато излезем да изхвърлим боклука/вземем нещо от друга стая/ докато сме навън го оставям за 5 минути с позната майка и децата ѝ в градинката, за да изтичам да купя кафе. Упражняваме се и да изчаква кротко, когато имаме да направим нещо – да отида да си сипя вода, да затворя прозореца в кухнята или пък да си довърша разговора преди да получи каквото иска. Всяко следващо забавяне е по-дълго от предишното и засега върви успешно. Други умения тепърва започва да развива – например да се храни (и стои мирно) на стол, от който сам може да се качва и слиза, вместо настоящото високо столче. Надявам се до септември детето да е максимално готово, пък и самият факт, че нещо правим в тази посока ме успокоява. „Адаптация в детската градина“ ми даде увереност и че дори да не стане лесно и веднага – има как да се помогне и знам към кого да се обърна. Цветелина Зидарова води и индивидуални консултации, на които заедно да обсъдите доколко детето е готово и какво може да се направи ако родителите смятат, че има нужда преди/след тръгването. Ние имахме известни притенения, свързани с продължителната социална изолация, която ни върна много назад в работата ни по оставяне на малкия при други хора и на непознати места, така че се възполвахме от този шанс да го изговорим с професионалист. Цветелина ни даде чудесни насоки, а Андрей сякаш доста хареса мястото, на което се проведе консултацията, и самият шанс да го видя да играе с играчки на абсолютно ново място и да с удоволствие да взаимодейства с непознат възрастен, за мен беше огромно облекчение. Не знам дали аз него беше кой знае колко полезно, но аз се чувствам много, много по-добре след това.

От „материалите“ за детето най-активно използваме картите „Играя и уча в детската градина“ на изд. „Клевър бук“ (https://cleverbook.net/igraja-i-ucha-v-detskata-gradina). Андрей още е прекалено малък, за да разбере и изпълни задачите по тях, но пък си избрахме няколко, по които си говорим какво се случва в яслата, кое след кое следва и кое как ще изглежда.

В комплекта има 50 двулицеви карти, ние използваме може би 10, а останалите прибрах, защото ми се струва, че след няколко години ще са му страшно интересни.

„Франклин тръгва на училище“ (https://www.fiut.bg/franklin-tr-gva-na-uchilische.html) купих, защото Анди много харесва героя по принцип, но конкретно тази книга е прекалено сложна за него. На този етап от цялата история малкият най-много се впечатли от жълтия автобус с големи гуми, с който животните отиват до училище, и по никакъв начин не иска да четем страниците, на които той липсва. За бъдещии ученици смятам, че книгата би била попадение и би вдъхнала увереност, толкова мило са описани и обяснени вълненията на констенурчето и приятелите му.

„Горската детска градина“ е част от поредицата „Във вълшебната гора“ (https://www.fiut.bg/gorskata-detska-gradina.html) и е прекрасна – както е и всяка книга от серията книжки всъщност 🙂 . Илюстрациите са красиви, текстът е в рима и дотолкова запомнящ се, че се оказа, че все още мога да рецитирам пасажи от любимите ми като дете „Горската аптека“ и „Сладкарница в гората“.

Като цяло малкият се заслушва повече в римуван текст, така че смятам, че книжката е попадение. Особено предвид, че е на български автори и все пак е съобразена с нашата действителност (за справка – жълтият училищен автобус от Франклин, за който стана вече въпрос).

Друго, което като че ли успя да достигне до Андрей, беше ето тази песничка за първия ден в училище – „First day of school“ на неповторимите Cocomelon- https://www.youtube.com/watch?v=Oq61TxejZ5g . Обясняваме, че и той има раничка за градина, че ще се запознае с учителката и сутрин ще се поздравяват като в клипчето, че и в неговат градина ще има играчки и столчета и т.н. Мисля, че все нещо му влиза в главата. Дори да не – предпочитам „First day of school“ пред „Baby shark“ 😀

Също така много полезна ми беше статията в блога на Empirinahttps://www.empirina.com/2019/08/22/%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%ba/?fbclid=IwAR2YVcQI9HBx4jSCO7YwpdvBb_WFV2DdM6qbRiPdwjh-M1RMkFXyz3QR1I8 – коята дава чудесни съвети и насоки.

Други книги, които знам, че са подходящи за представяне на темата, но аз така и не намерих/купих:

„Мама на детска градина“ на изд. „Дакелче“ https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

„Ани тръгва на детска градина“ на Лиане Шнайдер

https://g.helikon.bg/182266-mishka-s-knizhka%3A-ani-otiva-na-detska-gradina.html?gclid=CjwKCAjwmrn5BRB2EiwAZgL9ohFNR0UZs__b0dzWP-v7VOY191oZwtNT7fM7p1YlCakrc6xojcsNphoC1AsQAvD_BwE

Дали нещо (и кое) е помогнало ще мога евентуално да кажа през октомври, но засега с Анди сме спокойни и ентусиазирани, което на този етап май е достатъчно.

Ако вече сте минали по този път и има ресурси, които бихте препоръчали – моля, дайте ги насам. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s