„Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели, а децата ви ще са благодарни, че сте го направили“ (Ф. Пери)

Както може би се досещате от някои от последните ми постове – „Как да говорим така, че малкото дете да слуша“ (Дж. Фабер и Дж. Кинг) , (Книжка) Адаптация за тръгване на ясла/детска градина – в момента живо се интересувам от това как по най-добрия начин да преодолеем „ужасните две“ с Андрей. „Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели, а децата ви ще са благодарни, че сте го направили“ на Филипа Пери ми беше горещо препоръчана и е поредният мой опит да намеря отговорите на въпросите си за възпитание.

Започвам с позитивите:

  • Книгата на Пери следва „мекия“ метод на възпитание, който харесвам и който се стремя да прилагам. Като цяло, подобно на „Как да говорим така, че малкото дете да слуша“ (Дж. Фабер и Дж. Кинг), се набляга върху идеята, че трябва да се приемат чувствaта на детето, да се работи С тях, а не да се наказва заради тях. Различното и ново за мен тук беше, че основният фокус всъщост пада върху чувствата на родителя и приемането и „опознаването“ на тях, не толкова на тези на децата. Една от идеите на авторката е, че всички носим следите от собственото си възпитание и често реагираме на база „багажа“ си, изкривявайки действията на детето през собствената си призма. Съответно когато детето ни извади от равновесие трябва да се запитаме защо точно тази постъпка/поведение ни афектира толкова и има ли обяснение за сегашната ни реакция в нашето собствено детство и начина, по който са реагирали нашите родители.

  • Много ми допадна повтарящия се рефрен, че грешки се допускат от всички и никога не е късно да ги поправим – дали като се извиним на детето за особено остра своя реакция или като потърсим външна помощ. Авторката го формулира така: „Ако се защитаваме заради грешките си, това би ги задълбочило, вместо да ги премахне.“ Харесва ми това отношение, защото си признавам, че ми се е случвало (не само в отглеждането на дете) да се опитвам да убедя себе си, че дадена постъпка е била правилна и вместо да я поправя своевременно, да влача последиците и вината с години.
  • Намирам книгата много подходяща за бъдещи родители, защото е застъпен и периодът на бременността и нагласата ни за случващото се още преди детето да се появи. Смятам, че ако бях попаднала на нея по-рано щеше да ми е още по-полезна, а и щеше да ме успокои до някаква степен.
  • Подозирам, че съветите биха били полезни и за хора, които искат да променят модела на възпитание, който са наследили в собствените си семейства и търсят кураж и вдъхновение да го направят.

За да бъда възможно най-откровена – ето ги и нещата, които не ми допаднаха чак толкова в „Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели, а децата ви ще са благодарни, че сте го направили“:

  • вероятно авторката е права, че зад всяка реакция стои по-дълбока причина, но за себе си знам, че понякога реагирам прекалено остро заради нещо точно толкова прозаично като „три нощи поред не съм спала“. Не мисля, че след всяко случайно действие трябва да изпадаме в драматична самоанализа, защото само се затормозяваме излишно. Разбира се, ако нещата са повтаряеми и усещаме, че са проблем за нас и детето, ситуацията е съвсем друга и тогава съветите на Пери ще са съвсем на място.
  • ако това е първата такава книга, която някой чете, то това няма да е никакъв проблем, а даже напротив – плюс, но от моята позиция преразказването на книги/теории на други автори дойде малко монотонно, защото с повечето вече бях запозната.

Като цяло смятам, че книгата си заслужава и я препоръчвам, особено за ранните години/периода на бременността. Аз се радвам, че я прочетох, пък дали и детето ще е доволно ще го питаме след 15-ина години 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s